Γνωρίζω τον Γιάννη Κακίτση και τα πανιά του από τη δεκαετία του ’80, μια εποχή όπου το Club Sailing είχε πολλούς και ένθερμους υποστηρικτές οι οποίοι αναζητούσαν τα καλύτερα υλικά και σχέδια για τα πανιά τους. Ήταν μια εποχή πριν ακόμα μπουν στη ζωή μας τα καλουπωτά πανιά (3D) και οι επιλογές στα υλικά ήταν πιο περιορισμένες αλλά και σημαντικές. Ας μου επιτρέψετε να μην μιλήσω μόνο για κάποια από τα πανιά του, με τα οποία έχω ταξιδέψει σε πληθώρα σκαφών, είτε one design, (soling, Platu 25), είτε racer cruisers (τόσα πολλά που δεν θέλω να κάνω διακρίσεις) είτε grand prix racing (DK 46 Jinetera), είτε και με offshore racing (Κυματολήγη- αν δεν παινέψεις το σπίτι σου 😉).


Σε μια εποχή λοιπόν που οι περισσότεροι ακόμα θεωρούσαν την ιστιοραπτική μόνο ως τέχνη (όπως και τη μαγεία άλλωστε),  ο Γιάννης Κακίτσης ήδη εφάρμοζε την επιστήμη, όπως έκανε και στην ιστιοπλοΐα γενικότερα. Η απομυθοποίηση, επεξήγηση και ανάλυση των μετεωρολογικών φαινομένων, των τοπικών φαινομένων, της τακτικής των αγώνων, του τριμαρίσματος και τέλος της κατασκευής των πανιών του έδωσε ένα μοναδικό προβάδισμα στην επιλογή των κυβερνητών σε μια πολύ όμορφη εποχή για την ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα.


Σε μια εποχή που την ιστιοπλοϊκή γνώση στην Ελλάδα την κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό ο Γιάννης την μοιραζόταν απλόχερα μέσα από άρθρα, μέσα από μικρές έντυπες εκδόσεις που ο ίδιος επιμελούταν αλλά και στην διαπροσωπική, καθημερινή επαφή με τους πελάτες του και αργότερα μέσα από το site του. Ας θυμηθούμε τα άρθρα του στο περιοδικό «Αρτέμων» που ο ίδιος ξεκίνησε, τη σχολή των J24 στη Βούλα, το μοναδικό του Coaching σε ομάδες όπως του Goudalini και του Tutti Frutti (του εμβληματικού πρώτου IMX 38 που ήρθε στην Ελλάδα). Χαρακτηριστική είναι η απλότητα, η ευθύτητα και η παραστατικότητα με την οποία μπορούσε να μεταδώσει τις γνώσεις αυτές. Ίσως γι αυτό και να ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην επαρχία, όπου έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης.


Σε μια εποχή εθνικής ιστιοπλοϊκής εσωστρέφειας (για τους περισσότερους πάντα) ο Γιάννης άνοιγε δρόμους με διεθνείς συνεργασίες αλλά και εξαγωγές.


Σε μια εποχή, όταν όλοι στην Ελλάδα μιλούσαν για rating, ο Γιάννης Κακίτσης ήταν από τους λίγους που μιλούσαν για ιστιοπλοΐα!  


Όταν όλοι κοιτούσαν πως να κάνουν τα σκάφη τους πιο αργά, συμβατά με το εκάστοτε σύστημα ισοζυγισμού, ο Γιάννης σκεφτόταν power head μαΐστρες και 110% φλόκους (Red hot), σε μια εποχή που ούτε στην διεθνή ιστιοπλοϊκή σκηνή δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Όταν τα ασύμμετρα μπαλόνια ήταν απαγορευτικά, είχε εισάγει το windward spinnaker… και ήταν από τους πρώτους που δημιούργησαν code zero.


Η ενασχόληση του Γιάννη για μια μεγάλη περίοδο κυρίως με το αγωνιστικό πανί δεν είχε να κάνει κυρίως με δύο εμμονές, αυτήν για την πρόκληση και τη δεύτερη για την ποιότητα. Όταν η μαζικότητα της παραγωγής του επαγγελματικού πανιού εξανάγκασε πολλούς ανταγωνιστικές να ρίξουν τα standard τους, εκείνος δεν θέληση να συμβιβαστεί σε αυτό.


Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα για τον Γιάννη Κακίτση και τα πανιά του, καθώς μαζί με τον Γιάννη Σπέη και τον Κωνσταντίνο Βερμισώ θεωρώ ότι έχουν καθορίσει την ιστιοπλοϊκή και όχι μόνο πορεία μου. Αλλά δεν θα ήθελα να σας κουράσω. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι ακόμα και σήμερα, όπου τα μεγάλα διεθνή ιστιοραφεία έχουν εκβιομηχανίσει την παραγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται, οι προσπάθειες όπως του Γιάννη Κακίτση έχουν μεγάλη αξία στο χώρο μας. Γιατί το πανί δεν είναι ένα τυποποιημένο προϊόν. Είναι όντως σαν μια συνταγή, που πάντα χρειάζεται και τον οικογενειακό γιατρό για να την παρακολουθεί… Αυτός για μένα είναι και ο ρόλος του επιτυχημένου ιστιοράπτη. Είναι αυτός που μπορεί να παρακολουθεί τον ιστιοπλόο στην πορεία του και να του δίνει, μαζί με τα πανιά, συμβουλές ιστιοπλοϊκής υγείας. Και ο Γιάννης το κάνει αυτό πολύ πετυχημένα!                          Θανος Ανδρονικος

                            Americanmarine

 

  

23 χρόνια συνεργασίας

Το 1997 απέκτησα το πρώτο μου cruiser-racer σκάφος –one off ελληνικής κατασκευής 8,5 μέτρων. Με πενιχρά οικονομικά αλλά και με την καταπιεσμένη επιθυμία να μπω στον στίβο της αγωνιστικής ιστιοπλοϊας ,που για μένα έδινε νόημα στην ενασχόλησή μου με τη θάλασσα. Η γνωριμία μου με τον Γιάννη Κακίτση και τα πανιά του δεν με απογοήτευσε ποτέ. Η βαθιά του γνώση για τους παράγοντες που οδηγούν στην αγωνιστική επιτυχία και κυρίως οι κατασκευαστικές του δεξιότητες και επιλογές με έκαναν να υιοθετώ τις συμβουλές του και να υποστηρίζω ότι , κατά μεγάλο μέρος, όσες επιτυχίες είχα οφείλονται και στα πανιά που σχεδίαζε και έραβε ο Γιάννης. Στην έρευνα αγοράς που πάντοτε έκανα τα πανιά του Κακίτση προηγούνταν στη σχέση τιμής – απόδοσης, κάτι που είναι στοιχειώδες για όποιον ψάχνει το καλύτερο με τα λιγότερα λεφτά. Θα ήταν παράλειψη ακόμη να μην σημειώσω την άμεση ανταπόκριση του στο after sales service, στις επισκευές και τις συντηρήσεις όταν χρειάζονταν.

Εύχομαι στον Γιάννη Κακίτση , με την ίδια όρεξη και έμπνευση να συνεχίσει να σχεδιάζει και να παράγει ελληνικά πανιά που θα διακρίνονται στους αγωνιστικούς στίβους - και όχι μόνο.                 Κώστας Αναστασόπουλος 


 Εδώ και αρκετά χρόνια  η εταιρεία KakitsiSails  κατασκευάζει  τα  πανιά στο  ιστιοφόρο Sun Fast 3200  ‘’AFROESSA’’  , που  συμμετείχε    με   επιτυχία  σε  αγωνιστικές διοργανώσεις    στον Σαρωνικό   αλλα και στο Αιγαίο και Ιόνιο.

Συνεχείς επιτυχίες   μας έφεραν συχνά στις   πρώτες θέσεις  σημαντικών αγώνων   αλλα  και  του  Ranking List .

 Η  σωστή σχεδίαση η ποιόητα  και η αντοχή  σε κάθε πανί  ξεχωριστα  το κράτησε χωρις φθορές  για αρκετά  χρόνια  συχνά  κάτω από δύσκολες συνθήκες  και  δυνατό άνεμο .

  Όταν βέβαια έφτανε η ώρα  να  ανανεώσουμε  κάποια ,  η εταιρεία Κακιτσης   εχει τις πιο καλες  τιμές   διευκολύνοντας μας  να διαλέξουμε ετσι   ολο και πιο πρωτοποριακά  σχέδια και ποιότητα. Ευχαριστούμε για την καλή συνεργασία   κ. Γιάννη  μας.


        Κώστας Γκρέτσος 

  

 

Η συνεργασία μας με την Kakitsisails είναι ένα βασικό συστατικό της ομάδας μας. Μας παρέχει πανιά τα υλικά των οποίων είναι από τις καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Άψογο ράψιμο. Τριμαρονται εύκολα, είτε έχουμε πλήρες και απαιτητικό πλήρωμα, είτε τρέχουμε short handed. Αξιοποιούν πλήρως τις ιδιαιτεροτητες των Ελληνικών θαλασσών και βγάζουν τον καλύτερο χαρακτήρα του σκάφους παρά την παλαιότητα του (sunshine36 του '84 ).

Το after sales service είναι άμεσο, με παρουσία σε αγώνες αλλά και μίνι εκπαιδεύσεις.

Όλα αυτά γίνονται ύστερα από ατελείωτες ώρες συζήτησης για να βρεθεί η κατάλληλη λύση στις ανάγκες μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι πολλές επιτυχίες των τελευταίων ετών , όπως πρωτιές σε kyklades regatta , Aegean rally και συνεχή παρουσία στις πρώτες θέσεις του ranking list.

Και συνεχίζουμε.......        Μιχάλης Αγγελάκης

Skipper Blue Line GRE 49606

                                                        

 Η KAKITSISAILS διαθέτει πανιά στην Κέρκυρα από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Από τότε τρέχω με πανιά της εταιρείας ξεκινώντας από τα απλά Dacron μέχρι τα πανιά τελευταίας τεχνολογίας laminate. Αυτό που εκτιμώ ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τον Γιάννη Κακίτση να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του δικού σου σκάφους με customized πανιά. Το σύνολο των πανιών της εταιρείας είναι εξαιρετικά και ξεχωρίζω τα μπαλόνια τα οποία θα έλεγα ότι είναι κορυφαία σε παγκόσμια επίπεδο. 


 Πρίφτης Κωνσταντίνος

 Ιδιοκτήτης σκάφους, πρωταθλητής ιστιοπλοΐας.                                     

                                                      

                                                        


 Για περισσότερα από είκοσι χρόνια χρησιμοποιώ στο σκάφος μου Σαΐτα  πανιά από το ιστιοραφειο του Γιάννη Κακίστη τόσο για την ποιότητα ,την αεροδυναμική των πανιών όσο και για το υπεύθυνο serves του. Η θέση μου στην πρώτη πεντάδα του Raking List του ευβοϊκού οφείλετε κατά μεγάλο μέρος  στα πανιά του. 

                          

 Λιάγκης Κώστας

                                                                                                                                              

                                                        

  Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ     Νίκος Αναγνώστου 

                                                      

                                                        


 Αγαπημένε  φίλε ΓΙΑΝΝΗ.

Μετά από  πολλά χρόνια  γνωριμίας και φιλίας, 

θέλω να σε ευχαριστήσω ακόμα μία φορά για τής χαρές πού μού έδωσες μέ τα πανιά σου.

Ξεκινώντας πρίν πολλά χρόνια  μέ ένα κουστούμι για το "PONANT 505", μετά για το HOBIE CAT 16,αργότερα σε άλλα σκάφη πού πέρασαν από τα χέρια μου. Τέλος γιά την ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ που μού  έδωσες, μεταμορφώνοντας ένα ΣΟΥΠΕΡ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ σκαφος πού έχω στα χέρια μου "Warrior 35"long keel,να στέκεται μέ την αξιοπρέπεια πού τού αξίζει διπλα σε γρηγοροτερα σκαφη στούς Αγώνες. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ!

ΓΡΗΓΟΡΑ-ΓΕΡΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ - ΠΑΝΙΑ.


Διονύσιος Μόσχος 

Χαλκίδα